tiistai 26. helmikuuta 2013

Fitnessblogit - hyvästä vai pahasta?

Luen aktiivisesti monia liikuntaan ja erityisesti fitnekseen liittyviä blogeja. Lukuluettelosta löytyy niin laihdutukseen, liikuntaa, bikini fitnekseen kuin yleisesti terveyteenkin liittyviä blogeja. Alkuun luin lähinnä vain laihdutusblogeja - myös niitä ei niin terveellisiä - mutta nykyisin painotus on enemmän juuri fitness harrastuksen puolella. Alla olevassa tekstissä puhun kuitenkin sekavasti sekä fitness että muista blogeista, joten sen vuoksi kirjoitus on hieman poukkoileva ja epälooginen. Halusin kuitenkin pukea ajatuksiani sanoiksi edes jollakin tavalla.
 
Saan lukemistani blogeista toisinaan vinkkejä omiin treeneihin ja ruokiin, ja toimivathan ne myös jossain määrin motivaattorina omaan harrastukseen, vaikka en kisalavoja havittelekaan. Fitness blogeissa harrastuksesta annetaan usein varsin positiivinen kuva. En epäile, etteikö lajin harrastajat nauttisi treenaamisesta ja puhtaasti syömisestä, mutta toisinaan herään kysymään kuinka realistisen kuvan nämä kirjoitukset antavat fitneksestä, elämäntapamuutoksista ja treenaamisesta yleisesti ottaen. Itsekin luen mieluiten blogeja, jotka ovat positiivisia ja kannustavia, mutta toisinaan fitnessharrastajat vaikuttavat suunnilleen yli-ihmisiltä. Harvoin blogeissa tulee esille epävarmuutta, ahdistusta tai pelkoa omasta riittävyydestä tai onnistumisesta. Sen enempää ei puhuta elämäntavan asettamista rajoituksista tai luopumisista. Ehkä fitnestä harrastavat eivät koe luopuvansa mistään? Ehkä heitä ei koskaan ahdista hidas edistyminen, repsahtelu tai epävarmuus onnistumisesta? Oma ulkonäkö ei aiheuta päänvaivaa ja treenit kulkee aina kuin unelma? Koskaan salille lähteminen ei ketuta tai sohva houkuta enemmän kuin lenkkipolku?
 
Tumblr_m02j9ymrmd1rnjgf1o1_500_large
 
 
Suhtaudun hieman ristiriitaisesti nykyiseen blogien lukemiseeni. Iloitsen toisinaan ventovieraiden ihmisten onnistumisesta, mutta yhä useammin herään pohtimaan, että miksi nuo onnistuvat ja minä aina vaan junnaan paikallani ja kamppailen samojen ongelmien kanssa? Omille tuloksille on ehkä sokea, mutta muilla niitä tuloksia tulee hirvittävää vauhtia - siltä ainakin tuntuu. Miksi minä en onnistu, mutta kaikki muut onnistuvat? Miksi en omista samanlaista itsekuria kuin kaikki muut?
 
7b3d8df7ae99885f919035257431ef95_large
 
Ehkä eniten blogeissa hämmentää se, että tulokset näyttävät usein tulevan tietyllä tapaa helpolla. En siis tarkoita, että ilman treeniä tai syömällä mitä sattuu - mutta ilman pään sisäistä kamppailua omista valinnoista ja vaikeutta pitää paketti kasassa viikosta toiseen. Onko fitness elämäntapa, johon jossain vaiheessa löytää moodin, jonka jälkeen kaikki sujuu kuin rasvattu?
 
En missään tapauksessa myönnä olevani katkera näille onnistujille, päädyn vaan kerta toisensa jälkeen pohtimaan omia tavoitteitani ja työmäärää jonka koen tekeväni - ja sitten niitä tuloksia. Teenkö tätä liikaa näyttääkseni muille - piileekö hyvin fiiliksen salaisuus siinä, että duunia väännetään oman hyvän olon eteen ja sen vuoksi?
 
 
Tumblr_mgc5hbh1qe1s1kp9vo1_500_large
 
Onnistumisen avaimia on useita. Monilla fitnessblogien pitäjillä on tukenaan valmentaja/puoliso/ystäviä, jotka jakavat elämäntavan. Itsellä ei nyt valmentajaan ole varaa, mutta kaipaisin lähelleni ihmistä, jonka kanssa höpöttää treeneistä, ruuista, paineista ja muusta tähän elämäntapaan liittyvästä. Ehkä blogien pitäjät jakavat huonot fiilikset läheisilleen blogikirjoitusten sijasta? Itsestä tuntuu, ettei kaverit jaksa enää kuunnella tuskailujani ruokamääristä ja olemattomista tuloksista, sen vuoksi puran ajatukset tänne. Jos vierellä olisi joku sanomassa, että kyllä sinä onnistut, kun vaan teet säntillisesti töitä, niin ehkä epävarmuus olisi pienempää.
 
 
Tumblr_mg617f9one1rjanxuo1_250_large
 
 
Millaisia ajatuksia blogien lukeminen herättää omissa lukijoissani? Tekstini on pitkä ja sekava, mielelläni jatkaisin vielä siitä, kannustaako blogimaailma nykyisin enemmän terveellisiin elämäntapoihin vai "luonnottoman suureen" kontrolliin ruokien ja liikunnan suhteen, mutta jääköön se toiseen kertaan!

Eat, train, rest - repeat!

Hyvää huomenta :)

Tänään onkin pitkästä aikaa mukava aamu ja hyvä fiilis! Kunnolliset yöunet ja terveellinen ruoka tekee selvästi tehtävänsä - olo on kokonaisvaltaisesti positiivinen. Viime viikon fiiliksiä söi varmasti hieman kipeänä oleminen, nyt tunnelma on huomattavasti parempi. Aamulla kroppakin näytti peilistä omaan silmään siedettävältä, joten jossain suhteessa ainakin edistystä tapahtuu. Muuttuuko keho oikeasti, vai alkaako pään sisällä tapahtua muutosta sallivampaan suuntaan, en tiedä, mutta mukavaa silti ettei ajatukset ole koko aikaa negatiivisia. Mielestäni ihminen pystyy tekemään ihmeitä pelkällä tahdonvoimalla ja päättämällä olemaan positiivinen, mutta aina se ei omallakaan kohdalla onnistu. Toisaalta joskus pitää möyrytä pohjamutien kautta, jotta voi taas hahmottaa hyvätkin asiat.
 
 
Tumblr_mifgaqofva1ruflyfo1_500_large
 
Aamu alkoi lupausten mukaan aamuaerobisella koiran kanssa. Aikaa lenkillä kului noin 1h 15min, sillä päädyin hyvän fiiliksen johdattelemana kiertämään hieman tavallista pidemmän reitin. Koira ainakin tykkää :) Lenkin jälkeen aamukahvi ja puuro maistui ehkä paremmalle kuin koskaan! Ennen lenkkiä nappasin pari kofeiinitablettia veden kanssa ja rasvanpolttajat, tiedä sitten onko niistä apua jaksamiseen, mutta hyvin kulki tänään.
 
Tumblr_mise7kq2x01qkw7aho1_500_large
 
Nyt hetkeksi kouluhommien pariin ja illaksi töihin, tavoitteena on että hyvä fiilis jatkuu läpi päivän!

maanantai 25. helmikuuta 2013

Punttia ja kokkailuja

Viikonloppu hujahti ohi aivan hetkessä! Vietin molemmat päivät tiiviisti työn merkeissä, mutta silti lauantaina ehdin kaverinkin luona pyörähtämään. Vaikka nätisti olinkin (eli ilman alkoholia) niin myöhään valvominen verotti vielä tänäänkin tehoja. Kävin kuitenkin tekemässä pienen salitreenin ja hoidin kauppailut sekä pääruokien kokkailut siten, että ennen torstaita ei paljoa tarvitse keittiössä aikaa viettää.
 
 
Tumblr_mirbyfgpm31s6668xo1_500_large
 
Tein jauhelihaa ja riisiä päivällisiksi, yhdelle aterialle riisi korvautuu makaronilla ja lounasrasioista löytyy tällä viikolla broileria ja lohta, joiden lisäksi nautin treenipäivinä myös leipää. Salaattia taioin ison kulhollisen ja siihen laitoin porkkanaa, kurkkua, tomaattia, makeaa paprikaa, jäävuorisalaattia sekä kesäkurpitsaa - siis kaikki jämät sekä vähän muuta. Salaatti ei toki riitä moneksi päiväksi, mutta sen loputtua löytyy pakastimesta erilaisia vihanneksia. Nyt kun kaikki lämpimät ruoat on lähipäiville punnittu ja purkitettu, säästyn jatkuvalta tiskaamiselta ja ruokien miettimiseltä. Lisäkis toki heitän sekaan aina öljyt ja raejuustot, sekä aamu-, väli- ja iltapalat sekoittelen annos kerrallaan. Valmiiksi kokkailu kuitenkin helpottaa toivottavasti mukavasti ruodussa pysymistä ensi viikolla.
 
 
76963753_large
 
Alkaneella viikolla ei pitäisi olla mitään ihmeellistä tiedossa, paljon koulua ja liikaa töitä, kivasti treeniä ja arkea. Huomiselle suunnittelin reippaan aamuaerobisen, seuraavan kerran salille sitten keskiviikkona. Toivottavasti puntti kulkee hieman viime viikkoa paremmin. Nyt ohjelma on kuitenkin tuttu ja koen olevani täysin terve, joten suhtaudun luottavaisesti tavoitteeseen saada neljä salia, kaksi aamuaerobista ja kaksi spinniä/aerobista ryhmäliikuntatuntia. Ihanaa kun ilmat lämpenee ja aamuisin on jo valoisaa, niin jaksaa köpötellä ulkonakin!
 
Asiasta aidanseipääseen, osaako joku suositella juotavan makuista, tehokasta treenilataria? Harkitsin tilaavani Mannisen Maniaa, mutta harkitsen vielä...

lauantai 23. helmikuuta 2013

Ruma läski huora

Katsoiko kukaan Jutta ja puolenvuoden superdieetit -ohjelman jaksoa, jossa esiintyi Piia? Hän oli siis laihduttanut aiemminkin paljon, mutta nyt tavoitteena oli viimeistellä painon pudotus, sillä pudotettavaahan oli vielä reilusti jäljellä. Piian jaksosta jäi päällimmäisenä mieleen se ahdistus, jota hän omasta ulkomuodostaan koki. Syy, miksi otan tämän asian esille on se, että koen eräänlaista suurta yhteenkuuluvuuden tunnettaa Piian tunnemaailmaan, vaikka olemmekin eri lähtökohdissa. Mielessäni haukun itseäni jatkuvasti omasta ulkonäöstäni ja läskeistäni, en osaa nauttia tuloksista - en edes näe sellaisia koskaan tulevan. En osaa iloita hyvästä olosta, mitä puhdas ruokavalio minulle tuottaa - näen itsessäni vain sen, kuinka paljon työtä vielä on edessäni.
 
 
Tumblr_minlh95sip1rhv3gpo1_500_large
 
Otsikko ei missään tapauksessa viittaa Piian, hän on upea kaunis nainen! Se viittaa minuun itseeni, siihen kuinka mielessäni puhuttelen itseäni. Toistelen tuota ''rumaläskihuora'' -mantraa päässäni päivittäin ja mietin, että mitä minäkin ansaitsen kun näytänkin tältä. Ei siis mikään ihme että ahdistaa. Miksi kohtelen itseäni näin huonosti? Tiedän myös, että en nauti ns. roskan syömisestä, mutta lievitän sen avulla ahdistustani, osittain palkitsen ja osittain jopa rankaisen sillä itseäni! Miksi minä ansaitsisin kauniin, seksikkään ja valloittavan vartalon?? Miksi söisin terveellisesti? Nautinko sittenkin itseni huonosta kohtelusta jollain kierolla tavalla? Pääsen ainakin haukkumaan itseäni lisää...
 
 
Im-too-young_large
 
Painon pudottaminen ja elämäntapojen parantaminen ei onnistu, jos on jatkuvasti stressitilassa ja ahdistunut. Keho on kokonaisuus, ja stressihormonit sotkevat aineenvaihduntaa. Pakonomainen liikunta ei ole pitkäaikainen ratkaisu. Mihin kadotin sen iloisen, itsevarman ja onnistumisestaan iloitsevan ihan kivan näköisen tytön? Milloin se hävisi? Superdieetin alussa olin varma onnistumisestani, tein asiat hyvällä fiiliksellä. Sitten tuloksia ei tullutkaan toivotusti (ainakaan omasta mielestä), muu elämä heittää kuperkeikkaa ja olen tässä, yksin, ahdistuneena, entistä lihavampana ja itseinhossa pyörivänä. Mistä löytää ilo takaisin?
 
Tumblr_mhxjc9gftg1s40nhco1_500_large
 

torstai 21. helmikuuta 2013

Hellouu

Hei uusille ja vanhoille lukijoille - teitä on jo 20! Hämmästelen kyllä, miten jaksatte lukea tällaista ei-niin-hyvin etenevää projektia.. Ihanaa silti, että kiinnostaa :) Antaa tsemppiä, kun on tilivelvollinen jollekin!
 
Tämän päiväinen ruokailu ei ole Liteä nähnytkään. Olen syönyt maustamatonta jogurttia, mysliä, riisikakkuja margariinilla ja leikkeleellä, riisifrutin ja klementiinejä. Maha ja pieni lämpö vaivaa vieläkin, joten ruoka ei meinaa mennä alas millään. Edellä luetellut ainekset on ainoita, joita olen voinut kuvitella syöväni. Maha on uskomattoman turvoksissa.. Syytin tästä ensin leipää, mutta nyt epäilen normaaleja maitotuotteita - eli tämän päiväiset ruoat on ehkä olleet pahinta mahdollista.. Huomenna siis ilman maitotuotteita (eli kauppaan ostamaan vähälaktoosisia) ja ilman leipää, jos olo on silti näin tuskainen, alan syyttää kaikkia viljatuotteita. Tai sitten tämä on vain joku ohi menevä vatsapöpö, joka ei aiheuta oksentamista. Huoh, mistä minä tietäisin??
 
Mitään kertomista ei tämän enempää ole, päivä meni ensin kaupungilla ja sitten koulussa. Huomenna salille, jos vointi sallii!

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Väsynyt, vetämätön, nuutunut

Otsikossa kiteytyy tämän hetken fiilikset. Olossa ei ole kehumista, ja massukin vaivaa edelleen. Pientä lämpöäkin on ollut ilmoilla, joten tällä viikolla treenit jäävät ehkä hieman vähemmälle. Tiedän levon tärkeyden, etenkin kun sairastaa, mutta en millään malttaisi olla pois salilta.
 
 
Weheartit3_51117a05ddf2b3134ad5ef3a_large
 
 
Tuntuu jotenkin pakkomielteiseltä, että haluan treenata, en niinkään ilon vuoksi, vaan siksi että pitää. Ei sillä, olen kyllä nauttinut treenaamisesta mielettömästi, mutta nyt viikko-kaksi on ollut yhtä siirapissa tarpomista. Treenit ei kulje, tekniikat kusee, nukun huonosti, ruoka ei maistu.. Liikaa stressiä?
 
 
55de6a9272aa11e2b07922000a1fbd9b_7_large
 
 
Olen hieman muutenkin pohtinut tätä kulunutta alkuvuotta. Kouluhommia on enemmän kuin koskaan, töitä riittää ja liikkuminenkin on ollut jokseenkin suorittamista. Harkitsin, että pitäisin niin sanotun kevyen viikon jossain vaiheessa. Kävisin vain kehonhuoltotunneilla, kevyessä spinnissä ja pitkillä kävelyillä. Näin keho saisi palautua kunnolla alkuvuoden melkoisen tiiviistä treenaamisesta. En kuitenkaan tiedä kestäisikö pääni tuollaista viikkoa... Uskaltaisinko ottaa rauhallisesti? Kuinka usein muut pitävät tällaisia kevyitä jaksoja? Tiedän, että tulokseni ei siitä katoaisi - päin vastoin, todennäköisesti saisin sekä uutta treeni-intoa että voimaa kun keho saisi välillä kunnolla lepoa. Pää vastustaa silti... Harkintaan siis tällainen, ainakin jos nihkeily jatkuu!

tiistai 19. helmikuuta 2013

Vastoinkäymisestä toiseen?

Heipsan! Kylläpä on taas ollut vaikea pysyä ohjelmassa! Nyt teen sen klassisen - huomenna minä skarppaan taas! Ongelmana on tällä kertaa ollut temppuileva vatsa. Aiemmin minulla oli jatkuvasti ongelmia mahani ja sen toiminnan kanssa, kiitos varmaankin kuului jokseenkin säännölliselle oksentelulle. Tuon bulimisen käyttäytymisen jäätyä lähes pois on myös kivut ja turvottelut vähentyneet radikaalisti. Ylläri... :D Tänään olen kuitenkin kärvistellyt toistuvissa vatsakrampeissa, minkä vuoksi jäi sekä koiran lenkitykset että bodyattackit välistä. Eilen kävin kuitenkin polkemassa spinnin ja illalla vielä tekemässä ensimmäisen saliohjelman. Nyt olo on kohtuullinen, ja kovasti haaveilen että huomenna pääsisin jo aamusta salille.
 
Tumblr_mfpxii6wlf1rqzu0yo1_500_large
 
Syömiset on olleet jokseenkin mitä sattuu. Ei kuitenkaan herkuttelua, mutta toinen lämmin ruoka jäi välistä ja ylimääräistä leipää on tullut mutustettua, kuten myös maustettua rahkaa. Ilmeisesti lohdutan niiden avulla itseäni, tyhmä minä!! Toisaalta mikään muu ei todennäköisesti olisi mennyt alas, joten onko parempi olla syömättä vai syödä sentäs jotain? Kuka tietää..
 
 
A0118a16b7687ef9e3ee30782118e1f1_large
 
 
Huomenna sitten taas päk in pisness! Uudella tsempillä kohti tavoitteita, nyt ei pitäisi olla edes mitään kissanristiäisiä luvassa, mitkä vaikeuttaisivat projektia. Hieman olen kuitenkin huolissani kadoksissa olevasta motivaatiosta, miten saada se takaisin?
 
F61407bbde41189c2985607357a2aafb_large

maanantai 18. helmikuuta 2013

Kotona

Palasin aamulla kotiin. Ei mennyt viikonloppu terveellisissä merkeissä ei.. Sekaan mahtui niin ravintolaillallista kuin karkkia, suklaata ja sipsiäkin. Sentään leivokset jäi tekemättä.. Nyt olo on hirveä, turvottaa, mahaan sattuu, naama näyttää paksulta ja niin edelleen.
 
En jaksa itsekään tätä omaa tapaani sabotoida hyvin menneet päivät parin päivän hillittömällä mässäämisellä - missä olet itsekuri?

lauantai 16. helmikuuta 2013

Haasteviikonloppu

Taas lauantaita mennään! Kävin aamulla ensin kevyessä spinnissä, sen jälkeen salilla tekemässä selkä-takareisi-pohkeet -ohjelman. Pakko myöntää, että ei kyllä aamutreeni tänään oikein irronnut. Jostain syystä olin vielä aivan unessa spinnin puoleen väliin saakka.. Saliohjelmakin tuntui olevan hakusessa, en millään jaksa selkäliikkeissä pitää tangosta/käsipainoista kiinni! Raivostuttavaa. Tekniikka suoraan sanottuna kusee, ja liikkeet tuntuu lähinnä käsissä ja olkapäissä. Vetoremmien käyttö on yhtä säätämistä, enkä tiedä nyt miten tämän ongelman ratkaisisin. Noh, tulipahan treenit tehtyä ja tälle viikolle onkin kertynyt neljä salikäyntiä, yksi attack, yksi spinni ja pari napakkaa lenkkiä ulkona. Huomenna tiedossa lisää ulkoilua.
 
 
Tumblr_lyx22znbev1ro5ncfo1_500_large
 
 
Sitten itse otsikkoon. Tein hetki sitten nopean suunnitelman muutoksen ja lähden viettämään viikonloppua maalle vanhempieni luo. Mikä tekee tästä haastavaa, on ruokailut. Olen tähän asti syönyt ohjeitten mukaan ja junamatkalle olen varannut evääksi proteiinipatukan, mutta tiedän illan olevan haastava. Luulen vanhempieni ymmärtävän, jos haluaisin syödä sielläkin omia eväitä, vaikka he eivät siis dieettailustani tiedä, he kannustavat minua terveellisiin elämäntapoihin. Käyn tuolla kuitenkin sen verran harvoin, että luulen heidän varanneen minulle erityisiä herkkuja. Hetken mietin, että ilmoittaisin, että älkää ostako mitään karkkia/sipsejä, mutta jostain syystä en niin tehnyt. Jotenkin ajatus siitä, että kotikotona herkutellaan, saunotaan ja nautitaan hyvästä seurasta on suunnattoman vahva. Tuntuu, että tällainen on aika yleistä - vanhempien huomassa ei osaa pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista, vaan koko ajan tekee mieli syödä jotain.
 
 
Tumblr_mhcbeflcae1rdrljeo1_250_large
 
 
Toisaalta satunnainen viikonloppuherkuttelu ei ole pahasta, mutta nyt tuntuu ettei tämä ole kovin satunnaista, vaan melkoinen tapa taas - alkuvuosi meni paremmin. Miksi tammikuu sitten oli helpompi? Yksinkertainen vastaus on se, että silloin en käynyt missään tai viettänyt mitään erityisiä illanistujaisia. Nyt kaikki spesiaali sotkee ruokavaliota. Tässä hetkessä on varmaan hyvä palata tavoitteesiini. Mitä todella haluan? Tahdonko sen unelmavartalon ja kieltäydyn tarjotuista herkuista, sekä kenties samalla loukkaan/hämmennän lähimmäisiäni vai etenenkö löysemällä tahdilla, herkutellen välillä useamminkin ja saavutan kiinteän kropan joskus jos ollenkaan? Missä kulkee kohtuuden raja? Millaisilla herkuttelumäärillä pilaan tekemäni työn? Onko järkeä treenata kovaa ja syödä mitä sattuu? Voinko kompensoida mahdollisen herkuttelun liikkumalla ahkerasti sunnuntaina?
 
 
Bdey4nycaaegcch_large
 
 
Herkuttelu ja kotikoti kytkeytyvät yhteen liian tiiviisti. Kotona ruokaa on aina ollut paljon ja sitä on kannustettu syömään, vaikkakin se on perus terveellistä suomalaista kotiruokaa, varsin hiilaripitoista, mutta myös salaattia ja kasviksia löytyy. Harkitsin, että söisin vähemmän perunaa/leipää/pastaa ja sallisin itselleni hieman herkkuja, mutta tiedän että leivästä kieltäytyminen on helvetillisen vaikeaa ja herkuttelussa en tunne kohtuutta. Mitä minä teen????
 
Tumblr_mi9oejnuiq1r0feygo1_500_large
Tässäpä vasta tavoitetta...
http://weheartit.com/entry/52437502/via/dreamylove_

perjantai 15. helmikuuta 2013

100.

100. postaus tähän blogiin! Jokunen kuukausi on siis tätä kirjoitellessa kulunut, harmillisesti tulosta ei kuitenkaan ole ihan toivotusti tullut. Kesään on kuitenkin vielä aikaa - joten projekti jatkuu!
 
 
C40bc21018874_large
 
Liteä on nyt jokunen päivä takana. Ruoka-annokset ovat reiluja, ja nälkä lähtee - mitään ongelmaa niiden syömisessä en ole kohdannut. Eli annoskoosta huolimatta kaikki menee alas. Tällä viikolla en ole jokaista ruokaa päässyt punnitsemaan, sillä olen kahdesti syönyt töissä linjastosta lounaan. Molemmilla kerroilla olen saanut sen veloituksetta, ja jotenkin en vieläkään osaa kieltäytyä lounaasta jos joku sen tahtoo minulle tarjota. Toisella kertaa esimieheni kustansi minulle ruoan, joka sisälsi kalapaloja, kastiketta, perunamuusia ja salaattia. Toisella kertaa ruokana oli jauhelihakastiketta, perunoita ja salaattia. Kummallakin ruokailukerralla valitsin ruokani siten, että hiilaria tulee kohtuullisesti, silmämääräisesti hieman vähemmän kuin oikeasti kuuluisi, reilu kasa salaattia ja sitten riittävä määrä pääruokaa. Tietenkään noilla aterioilla en ole saanut riittävästi proteiinia, minkä vuoksi olen päivän toiselle aterialle lisännyt lounaalta puuttuneen raejuuston. Näillä muutoksilla uskon, että mitään suurempaa katastrofia en ole saanut aiheutettua, ja pitäähän minun osata syödä tarvittaessa muuallakin kuin kotona - ja ilman ruokavaakaa. Miten lukijat selviävät vastaavissa tilanteissa? Syöttekö kiltisti tarjotun aterian vai kaivatteko laukusta omat eväät?
 
 
Snackcollage-950x950_large
 
Minulla on ruoan jälkeinen ongelma. Syön tällä hetkellä riittävän kokoisia annoksia, joiden jälkeen ei ole nälkä eikä ähky - mutta sellainen ärsyttävä ''voisin-syödä-vielä-jotain-pientä'' -fiilis on silti aina olemassa pääruokien jälkeen. En ole ennenkään harrastanut jälkkäreitä, joten en usko, että kyse voi olla vanhasta tavasta. Vaikuttaako hiilareiden lisääminen sitten näin, vai johtuuko olo siitä, että nyt pari kertaa lounas on ollut heikomman laatuinen? Ongelma on siis vaivannut lähinnä tällä viikolla, superdieetillä nälkä oli jatkuvaa :D Tänään ratkaisin naposteluhimon juomalla mukillisen sokeritonta mehukeittoa.. Ei terveellisin vaihtoehto, mutta parempi kuin ylimääräinen pala leipää, banaani tai joku muu himottava asia... Kuulostaako tutulta?
 
 
539621_497272300337554_435392634_n_large
 
 
Herkullista ystävänpäivää lukijoille!
 
Tumblr_mi7mhpzdjd1s3q2xzo1_500_large
 


Aamukuvia

Saatte muutaman randomilla valitun kuvan aamustani.. Tänään jäi aamulenkki tekemättä, pitää lenkkeillä illalla! Lepokin on tärkeää ;)

Ensin vähän aamumassua.. Ennen aamupalaa!



Sitten ''läski'' vaatteet päällä...

 
 
Ja se hillitömän kokoinen aamupala. Eli puuroa, mansikoita, vadelmia, raejuustoa, soijalesitiiniraetta ja mehukeittoa vielä päälle. Mukeista löytyy vettä ja kahvia.



Mukavaa viikonlopun alkua lukijoille! 

torstai 14. helmikuuta 2013

Läski!

Fiilikseni tänään kouluun lähtiessä oli hyvä. Mielestäni näytin mustissa farkuissa ja mustassa peruspaidassa melko hyvälle - siitä huolimatta, että molemmat olivat siis istuvia. Harkitsin kyllä vielä neuleen pukemista ylleni, mutta jätin sen tekemättä koska näytin omaan silmään jokseenkin siedettävälle.
 
 
Tumblr_mi699jkrki1rgxb6bo1_400_large
 
 
Olen puhunut liikuntaharrastuksestani sekä koulussa että töissä, joten kaverini tietävät projektistani melko hyvin. Puhuin tänäänkin tulevasta salitreenistä, ja mainitsin lähteväni oppituntien jälkeen tekemään napakan jumpan läheiselle uimahallin kuntosalille. Olin sitten menossa portaita alas, kun (miespuolinen) tuttuni nauroi salille lähdölleni ja sanoi ''Läski''. Tunsin tuon jälkeen, kuinka kehoni suorastaan jähmettyi ja silmien takana alkoi polttaa. Jäätävä hetki. Totta toki, mutta kuuluuko tällaiset puheet vielä ammattikorkeakouluunkin? Ei liene yllätys, että oma ulkomuotoni kuvottaa entistä enemmän.
 
533535_460234834012229_2111085794_n_large

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Dream Body

Huhhei, olipas melkoinen jalkajumppa tuo Liten toinen salitreeni! Aamulla kävin sen tempaisemassa, ja kyllä tuntuu - ja varmasti tuntuu myös huomenna! Ihanaa treenata kovaa :) Toisaalta olisin voinut ehkä treenata vielä kovempaakin, sillä hyvästä tuntumasta ja askelkyykkykuolemasta huolimatta paukkuja jäi vielä vähän jäljelle. Ohjelma on kuitenkin vielä ns. sisäänajovaiheessa, kun teen sitä ensimmäistä kertaa, joten painojen kanssa on hieman hakemista. Pitää muuten hankkia jonkinlainen treenivihko, niin muistan käyttämäni painot ja voin seurata kehitystä! Millainenhan olisi hyvä?
 
 
Tumblr_mi4kr3ke3a1s39eoto1_500_large
 
Superdieetin mentaalivalmentaja Varpu kirjoitti tsemppiviesteissään muun muassa tavoitteista ja niiden tärkeydestä. Olen itse aiemminkin myös täällä blogin puolella pohtinut omia tavoitteitani. Olen tullut tulokseen, että omat tavoitteeni ovat jokseenkin epämääräiset, esimerkiksi terveellisten elämäntapojen omaksuminen ei kerro mitään siitä, mitä todella haluan oppia. Olen siis yrittänyt ajatella konkreettisempia ja selkeämpiä tavoitteita keväälle. Tässä hieman hahmotelmaa niistä.
 
 
560046_265891853541910_450242850_n_large
 
 
1. Säännöllisen ruokarytmin oppiminen. Mielestäni tämä on hyvällä mallilla - keho kyllä vaatii ruokaa nykyisin jo muutaman tunnin välein.
 
2. Uskallan syödä riittävästi - eroon hiilarikammosta. Haluan syödä terveellisesti, ja tiedän että ravitsevaa ruokaa saa syödä paljon!
 
3. Eroon vaaka-addiktiosta. Nousen vaa'alle vain pari kertaa kuukaudessa ja luotan myös mittanauhaan, kuviin ja peiliin.
 
 
Workout-motivation-1_large
 
4. Herkkutelu kohtuuteen. Eli ei övereitä edes herkkupäivinä, vaan syön niitä herkkuja joita todella haluan - ja normaalin ruoan lisäksi, ei sen tilalle.
 
 
Tumblr_mi2tz5eg8b1s5qw8jo1_400_large
 
5. Vatsan pystyviivan erottuminen. Kuulostaapa koomiselta :D Mutta ensimmäinen askel kiinteän keskivartalon saavuttamisessa minulle on haave siitä, että vatsalihasten keskiviiva erottuisi edes osittain.
 
 
Tumblr_mgbi77jtcx1s2cpfro1_500_large
 
 
6. Reisistä ''ratsastushousut'' pois! Eli reiden yläosasta ylimääräinen rasva helvettiin!
 
7. Lihaserottuvuutta selkään ja olkapäihin. En ole koskaan ollut innokas yläkropan treenaamisessa salilla, mutta nyt haluan lihaa selkään ja olkapäihin, ja rasvaa pois, jotta ne lihakset vielä erottuvatkin!
 
 
Tumblr_mgdmmbsoax1rl7d1no1_500_large
 
 
Tulipas monta kohtaa. Nämänhän voi kiteyttää ajatuksiin; kiinteytyminen, rasvaprosentti alemmas ja terveellinen ruokavalio.

tiistai 12. helmikuuta 2013

Liten esittely

Huomenta!

Ensinnäkin tervetuloa uusille lukijoille, on aina ilo huomata että joku oikeasti näitä juttujani lukee :) Ilokseni olen saanut myös vain kannustavia kommentteja projektistani, vaikka suuria ja pienempiä lipsumisia on tullut. Olen siis lähtökohtaisesti päättänyt olla teille - ja samalla itselleni - rehellinen muutoksen vaiheista. Tämä tarkoittaa myös heikkojen hetkien raportoimista, mutta nehän kuuluvat elämään ja vain niiden kautta voi oppia uusia asioita itsestään ja omista heikkouksista sekä vahvuuksista.
 
 
Tumblr_m4vgnteppi1rv3cnqo1_500_large
 
 
Sain lukijalta kysymyksen Liten In Shape ohjelmaan ja sen toimintamalliin liittyen, joten ajattelin avata tätä teille nyt hieman enemmänkin. Tietenkään ruokalistoja/tarkkoja liikuntaohjeita en saa julkaista, sillä ne ovat FitFarmin omaisuutta. Kuntosaliohjelman lisäksi löytyy kotitreeniohjelma, mutta lihaskasvua tavoitteleville suositellaan kuntosaliharjoittelua.
 
Lite on 10 viikkoa kestävä ohjelma, jossa on kolme erilaista ryhmää. Oma ryhmä löytyy painon pudottajille, ryhmäliikunta intoilijoille sekä kehoaan erityisesti salilla muokkaaville. Itse kuulun siis viimeiseen ryhmään, jonka virallinen nimi on Lite In Shape. Kerron siis kokemuksia ja faktoja vain tähän ohjelmaan liittyen. In Shape ryhmäläisten tavoitteina on maltillinen lihaskasvu, kiinteytyminen ja ylimääräisen rasvan vähentäminen. Ohjelma soveltuu henkilöille, joilla ei ole runsaasti pudotettavaa painoa, vain muutamia kiloja korkeintaan ja miehille sekä naisille on omat ruokavaliot. Ruokalistan perusteena on säännöllinen ateriarytmi, riittävä määrä hyviä hiilihydraatteja, runsaasti proteiinia sekä kasviksia ja marjoja. Lihaskasvun tavoittelun vuoksi hiilareita ei ilmeisesti koko ohjelman aikana pudoteta erityisen alas.
 
 
Tumblr_mh4pu3wdpm1s42qlyo1_500_large
 
 
Ohjelmaa päivitetään tarpeen mukaan. Suljetulla Liten foorumilla FitFarm antaa ohjeita, joita voi noudattaa oman tuntemuksen perusteella. Eli hiilareita pudotetaan, mikäli toivoo rasvan palavan nopeammin, sen sijaan jos treenit ei kulje ja painoa ei ole pudotettavana juurikaan, niin hiilareita voidaan jopa lisätä. Joillakin Liten In Shape ryhmäläisillä tavoitteena on myös painon nostaminen lihaksen muodossa. Itse siis tavoittelen sitä surullisen kuuluisaa kiinteytymistä, sillä rasvaa on mitä polttaa. Näin ollen oma päivittäinen hiilareiden määrä vaihtelee treenien mukaan - kuntosalipäivinä palautumisen ja lihasten kehityksen maksimoimiseksi hiilareita tulee siis enemmän kuin välipäivinä. Päivityksiä ja ohjeita tulee kymmenen viikon aikana muutamia. Ohjelman mukaan tässä ajassa saa pitää myös kaksi vapaasyönti/tankkauspäivää, joihin on erillinen ohje.
 
 
Tumblr_mhxfyh4rnf1s3f5h1o1_500_large
 
Aerobisen liikunnan määrä riippuu myös omista tavoitteista. Itse pyrin tekemään kaksi-kolme aamulenkkiä viikossa ja jumpassa/spinnissä käyn kerran-pari viikossa. Ryhmäliikunnat ovat mukana siis vain oman intoni takia, mutta ne eivät missään tapauksessa saa häiritä lihaskuntoharjoituksia tai palautumista. Etenen nyt pari viikkoa näillä ruokaohjeilla ja liikunnoilla, sitten pudotan hiilareita/lisään aerobista jos mitään ei tapahdu.
 
 
Tumblr_m6bkgghfj91r7k6sbo1_500_large
 
Ohjelman ideana on oppia syömään oikein ja liikkumaan tavoitteellisesti. Kuten olen aiemminkin maininnut, niin syödä saa melkoisen mukavasti verrattuna Superdieettiin, ja uskon tämän sopivan omalle keholleni hyvin. Ruoka- ja liikuntaohjeet ovat sellaisia, joita voisin kuvitella noudattavani loppu elämäni, ainakin pienillä muutoksilla. Tällä hetkellä voin ainakin suositella ohjelmaa kaikille ohjeistusta kaipaaville. Tuloksia ei tule päivässä tai viikossa, mutta näiden neuvojen avulla voi todellakin oppia terveelliset elämäntavat.
 
 
521666_486170414773821_920203777_n_large

maanantai 11. helmikuuta 2013

Liten alkumetreillä

Liten In Shape -ohjelma alkoi kohdallani tänään. Ruoka on ollut hyvää! Aamupuuro ei mahdu lautaselle lisukkeineen ja lounaalla sekä päivälliselläkin saa nautiskella oikein reilun kokoiset ateriat. On luksusta saada syödä värikkäitä kasviksia ja suhteellisen runsaasti hiilareitakin, etenkin näin treenipäivinä.
 
 
Tumblr_mi2d3a0zfc1qgia0do1_500_large
 
 
Olo on jokseenkin sen mukainen mitä saattoi odottaakin, tuntuu että tursun yli vaatteistani, maha röllöttää, jenkat on suuremmat kuin koskaan ja naamakin näyttää leveältä. Kaikesta voi siis päätellä, että keho nappaa juuri nyt aika mukavasti nesteitä aina kun ruokavalio muuttuu. Onkohan järkevää opettaa kehoa esimerkiksi matalahiilariseen ruokavalioon, kun sen lopettamisen jälkeen reaktio on tämä? Nyt pitää vain luottaa ammattilaisiin ja vertaisiin; turvotus kyllä laskee ja aineenvaihdunta kiihtyy huippuvauhtiin kun keho tottuu saamaan hiilareita tämän verran.
 
 
055ee89544a41d7f0ca2c97abf8fb4fd_large
 
Kokkailin aamupäivällä muutamat ruoat valmiiksi, ja tällä viikolla syödään sitten kalkkunaa riisillä, seitiä perunoilla, porkkanaraastetta, kurkkua sekä pakastevihanneksia. Nämä siis kaikkien aamupuurojen, rahkojen, raejuustojen ja marjojen lisäksi. Nälkää ei toistaiseksi ole tullut, mutta eiköhän sekin hetki vielä tule kun keho alkaa taas toimia täysillä tehoilla :)
 
 
Tumblr_mi0sbi52gg1qe041ao1_500_large
 
Tein tänään myös Liten ensimmäisen salitreenin. Vuorossa oli siis olkapää-rinta päivä, ja kyllä osui ja upposi! Mahtavuutta jaksaa ensinnäkin treenata täysillä ja tehdä uutta ohjelmaa sekä saada tehdä ns. normaaleja 8-15 sarjoja! Huomenna vuorossa on aamuaerobinen lenkin muodossa ja illalla näillä näkymin spinniä tai BodyAttackia. Viikko on siis lähtenyt käyntiin jokseenkin ristiriitaisissa tunnelmissa, mutta kohti tavoitteita edetään!

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Luovuttaja?

Dodiiinh! Viikonloppu on mennyt syntyjä syviä pohtiessa, spinnatessa sekä lenkkeillessä ja hyvin syödessä. Tuntuu, ettei suurempia kirjoiteltavia asioita ole ollut, kunnes...
 
*
*
*
*
 
 
... tulin päätökseen että lopetan SD:n kesken. Tuntuu pahalta luovuttaa, mutta luulen, että tämä on kohdallani nyt viisain ratkaisu. Ruoka pyörii mielessä koko ajan, mielialat heittelee, ahdistaa, itkettää, heräilen öisin nälkään, koko ajan on kylmä enkä meinaa jaksaa nousta portaita asuntooni tai saatikaan lenkkeilyttää koiraani.
 
Tumblr_mhcb53i9rt1r0mqlno1_400_large
 
Suurin syy lopettamiseen on se, että pelkään sortuvani jälleen ahmimaan ja oksentamaan jos vielä jatkan näin pienillä kaloreilla. Siirryn ensi viikolla siis Liten In Shape ohjelmaan, ja olen päättänyt tehdä siirtymisen siten että treenipäivinä syön Liten ohjeitten mukaan ja muina päivinä SD:n tämän viikon ohjeitten mukaan. Ja tässä tapauksessa treeneillä tarkoitan siis vain kuntosalitreenejä, aerobisina päivinä noudatan SD:n ohjeita. Ensi viikon jälkeen sitten jatkan pelkkien Liten ohjeitten kanssa.
 
Tumblr_mi0anr7pk01r86we0o1_500_large
 
Luovuttaminen näin viime metreillä ärsyttää itseänikin, ja minut saa kyllä tässä vaiheessa haukkua itsekurittomaksi paskaksi. Tästä huolimatta olen innoissani, saan alkaa treenata kovaa ja syömään aamuisin puuroa! Tulee kyllä ikävä myös aamurahkaa, mutta onneksi rahkakomboja saa Litessäkin syödä ilta- ja välipalalla. Hyvällä fiiliksellä siis mennään, vaikka lisääntyvät hiilarimäärät pelottaakin. Vaaka joutaa toistaiseksi kaapin päälle, astun sille seuraavan kerran kahden-kolmen viikon päästä. 

perjantai 8. helmikuuta 2013

Jälleen perjantain!

Se on sitten taas viikonloppu aluillaan. Miten aika oikeasti juoksee tällaista vauhtia?! Vilkaisin tuossa ensi viikon ruokaohjelmaa Fitfarmin sivuilta, ja huh! Hiilarit vähenee entisestään, ja ruokamäärät tippuu jälleen. Ei toki mikään yllätys, mutta rankka viikko tulossa.. Toisaalta, se on vain seitsemän päivää, että eikös sen seiso vaikka käsillään jos tarve vaatii?
 
Johannas_008_5113d91eddf2b36c4348b28c_large
 
Aamu alkoi tänään suhteellisen positiivisessa tunnelmassa, nimittäin vaaka näytti lukua 60,1kg. Näin ollen olen suunnilleen samassa painossa kuin ennen vime lauantain tankkausta, siis tiistain toisesta ''tankkauksesta'' huolimatta. Ilmeisesti hiilarit sai sitten aineenvaihdunnan toimimaan ja toivottavasti tämä energia auttaa jaksamaan vielä tulevankin viikon.
 
Tumblr_mgmro3ysk41rlxwq5o1_500_large
 
Aurinkoista viikonloppua lukijoille :)

torstai 7. helmikuuta 2013

Kivaa olla keskiverto?

Kävin tänään siis kehonkoostumusmittauksessa. Odotin tarkempaa mittausta, mutta tällä Tanita-laitteella se ei ollut mahdollista. En siis saanut tietää esimerkiksi lihastasapainoa tai lihasten määrää ilman että sisäelimet olisivat laskettu mukaan. Mittaus oli kuitenkin suuntaa antava, ja ehkä tulen uusimaan mittauksen keväällä - tai sitten käyn myöhemmin In Body mittauksessa, mikä käsittääkseni on tarkempi. Jos käyn toisenlaisessa mittauksessa niin tulokset eivät tietenkään ole vertailukelpoisia.
 
Tänään saadut tulokset ei tosiaankaan mieltä ylentäneet. Sinänsä ei niissä mitään yllättävää ollut, mutta kyllä sitä on kuvitellut olevansa paremmassa kunnossa. Eli rasvaprosentti oli 29,9 ja sisäelinten ympärillä olevan rasvan arvo 2. Rasvaprosentti ja lihasten määrä olivat siis keskiarvossa, ja arvot kohtuullisia. Sisäelinten ympärillä oleva rasva oli erittäin hyvä, eli matala. Kehoni biologinen ikä oli testin mukaan 27 ja lepoaineenvaihduntani vajaat 1400kcal/vuorokausi.
 
Tällaisista luvuista lähdetään siis parantamaan. Nyt pitäisi vain saada itsensä tsempattua sen sijaan että masentuisin... Mutta tavoitteenani on päästä toukokuun loppuun menessä reilusti alaspäin rasvaprosentin määrässä. En ole varma, mikä olisi realistinen tavoite, mutta aika monessa blogissa rasvaprosenttia on saatu alas neljässä kuukaudessa useita prosenttiyksikköjä. Tämä vaatii tietenkin tiukkaa ohjeiden noudattamista, mutta siihen pyritään. Mieluusti saisin rasvaprosentin ainakin nyt alkuun tuonne 25 pintaan. En tiedä kuvan ''aitoudesta'', mutta omaa silmää miellyttää rasvaprosentit 15-25 välillä tämän kuvan mukaan, ja veikkaan että realistinen tavoite olisi tuolla 20-25 välillä. Vaikea on tosin arvioida, kuinka nopeasti sinne pääsee, olisiko kellään parempaa informaatiota, kuinka nopeasti muutoksia rasvaprosentissa voisi odottaa?
 
385045_483688891661390_2113102756_n_large

Morning sunshine?

Huomenta. Viikko on ollut vaikea tähän asti. Tankkauspäivä selkeästi sotki ajattelumaailmaani, ja arkeen palaaminen on ollut haastavaa. Tiistain pohjakosketuksen jälkeen en ole kuitenkaan lipsunut ruokavaliosta, mutta väkisinkin tämä tilanne ahdistaa. Näyttää nimittäin siltä, että en saa Superdieetistä minkäänlaisia tuloksia. Voiko kaksi päivää pilata yli kuukauden kovan työn? Ilmeisesti kun normaalipainon sisällä edetään niin tämä on mahdollista.
 
Body-brunette-cool-girl-favim.com-625966_large
 
Harkitsin jopa Liten lykkäämistä ja SD:n jatkamista, mutta en usko että se olisi järkevää. Isommat ruokamäärät mahdollisesti helpottaisivat myös herkkuhimoihin ja ruodussa pysyminen olisi helpompaa. Näin ollen vedän siis tämän 1,5 viikkoa napakasti Superdieetin ohjeilla ja siirryn sitten Liteen tavalla tai toisella. Vapaasyöntipäivää tuskin tuossa välissä pidän, ellei sitä todella vahvasti suositella Fitfarmin puolesta.
 
Liikunnat on tällä viikolla olleet ihan ok:
 
maanantai: aamulenkki, kuntosali
tiistai: lepo
keskiviikko: kotitreeni, iltalenkki
torstai: spinning, lyhyt lihaskuntoharjoitus salilla
perjantai: aamulenkki, kuntosali
lauantai: spinning
sunnuntai: aamulenkki, kuntosali
 
Loppu viikon liikunnat on siis vielä suunnitteluasteella, mutta tulevat toteutumaan!
 
 
Tumblr_mhstlkbcvh1rl2496o1_500_large